Линия на смъртта

РЕАЛНИ ЛИ СА БЛИЗКИТЕ ДО СМЪРТТА ОПИТНОСТИ

"И все пак истина ли е, докторе?""...Осемгодишният Крис почти умира, когато колата на баща му изскача от моста и полита в ледените води на река близо до Сиатъл. Баща му издъхва, майка му и брат му по чудо успяват да изплуват. Случаен минувач рискува и на два пъти се хвърля в ледената бездна, за да спаси детето. Накрая успява да извади замръзналото тяло. Крис е откаран с хеликотпер в близката болница и оцелява.
Крис: "...Колата се напълни с вода до горе...Изведнъж ми причерня. Нещата загубиха очертания и всичко стана мастилено. Задушавах се...Тогава умрях...Вървях по дълъг коридор. Нямаше завои, не беше като лабиринт, или като завита спирала, бе прав. Беше тунел и вътре в него имаше дъга.
После вятърът ме понесе надалеч. Можех да плувам в него. Видях два тунела - единият - за хора, а другият - за животни. Първо влязох в тунела на животните и една пчела ми даде мед.
Тогава видях небето на хората...бе като замък или дворец...от него струеше музика. Твърде висока, помня мелодията..."
Преди своята NDE Крис не се интересувал от музика. След като преживял своята опитност в тунела на смъртта - той помолил майка си да му купи йоника. Научил се сам да свири и свирел небесната музика, която чул в небето на хората…
Без културни митове!...
Крис ясно видял нещо, което мислел за абсолютно реално. Образът на дъга в тунела. Той е толкова оригинален и уникален, че едва ли могат да се открият неговите корени в културната ни психология. Със сигурност не сте свързвали дъга + смърт + тунел + дете + небе на хората + тунел на животните + пчела и мед + NDE = оцеляване и коренна промяна на личността. Но дали наистина е действителна тази дъга и какво всъщност е действителност - това тук или онова там, отвъд тунел, в Светлината?...
Въпросите, които си задавал Крис не били присъщи на едно осемгодишно дете. Крис настоявал да сподели преживяното: "Искам да разкажа на възрастните да не се страхуват от смъртта...Нека не се страхуват да умират..."
Наистина ли близките до смъртта опитности са белязани от смъртта, наистина ли те са неин продукт, ефекти на умирането, резултат от естествената мозъчна функция в точката на смъртта. Да висиш на тънката разграничителна линия между един живот и друг, литературно наричан "смърт". Край ли е края?...Не са ли NDE - резултат от мозъчна дисфункция, създаваща най-чудовищната халюцинация - животът отвъд смъртта, илюзията, че същността продължава през световете, а не угасва като пламък.
Не са ли NDE - последица от нарушената мозъчна дейност, рисуваща илюзии, ускорени от ужасния биологичен стрес от умирането, от лекарствата, аналгетиците, наркотиците, и липсата на кислород, която изпитва мозъка?...
NDE отключват перцепцията на Друга Реалност, насложена върху познатата, с която сме свикнали. Тази Друга Реалност е по-висша или най-висша и съдържа в себе си като вид отпечатък, образ, ейдос, идея, илюзия или майя - познатия ни свят. С други думи смъртта ни открива пътя към възприятията на Единствената Реалност. Следователно тя не е край, а начало. Или междинна станция...
Единствената Друга Реалност е духовна и вероятно тя е битие на Бога. Преживелите клинична смърт говорят за Обичащия Бог и Нежната Светлина.
Съвсем ясно след смъртта на тялото починалият има усещане, че съзнанието му продължава да съществува. Ако близките до смъртта опитности са "реални", тогава очевидно е възможно или дори сигурно - тази Друга Реалност да е истинска и дори тя да е нашата цел и дестинация след "края". Освен това ако NDE са реални, тогава традиционалистите трябва да реабилитират целия клас духовни преживявания, които обществото често и с насмешка определя като евтини, жълти и тривиални: посланията при контактьорите от същности, които пребивават отвъд смъртта; общуването с душите на мъртви хора, които споделят с живите удивителни подробности за "другия живот"; странните образи и същества, които срещат изпадналите в клинична смърт.
Клиничните изследвания
Изследвания, проведени в Болницата за деца, Сиатъл сочи, че NDE са в действителност преживявания на смърт, смъртни опитности. Наблюдавани са 26 деца, с диагноза: "неизлечимо болни". 24 от тях разказват, че в клинична смърт са били в съзнание, имали са съзнателни преживявания, съзнавали са какво се случва, въпреки мозъчната смърт. Почти всички са били обгърнати от обичаща светлина, "светлина, която съдържала в себе си доброта и нежност".
Паралелно с тези 26 случая, са изследвани още 100. Децата, с режим на засилен контрол, също били третирани с медикаменти. Те също са имали недостиг на кислород към мозъка, били са интубирани и механично обдишвани в интензивното отделение. Те също мислели, че умират. Децата обаче били тежко болни, но не и умиращи, и това следователно не бил клиничният случай на NDE. Никой от тези пациенти не си спомня да е бил в съзнание, докато си е мислел, че умира, и не е преживял някаква духовна опитност.
По данни на Майкъл Сейбъм, кардиолог от Атланта, 43% от пациентите, на които сърцето е спирало, са преживели NDE. Пациенти, претърпели дълга реанимация, също имали подобни на близките до смъртта опитности. Болните, които са имали NDE, описват невероятно точно своята реанимация - с подробности от обстановката, разговорите на медицинския екип и състоянието на собственото си тяло.
Болни, които са били в реанимация, но чието сърце не е спирало - не могат изобщо да опишат какво се е случило с тях по време на реанимацията.
Файлове NDE: Получихте ли съобщението?
Стотици истории доказват без съмнение, че има парадоксално възвръщане на съзнанието в и след точката на смъртта. 63-годишната Олга Гферхардт чакала сърдечна трансплантация. Сериозен вирус атакувал сърдечната тъкан. Трябвало да се проведе спешна хирургична операция в Калифорнийския център по хирургия. Цялото й семейство отишло с нея в болницата, с изключение на нейния зет, който останал вкъщи.
Въпреки че трансплантацията била успешна, точно в 2.15 ч., новото й сърце спряло да бие. Три часа екипът отчаяно се борел да я върне от смъртта. На близките й било съобщено единствено: операцията е успешна. Обадили се по телефона и на зет й.
Оказало се, че той самият имал новини от...свекърва си.
Точно в 2.15 ч., той се събудил и я видял до себе си. Тя прошепнала: "Не се притеснявайте, аз ще се оправя. Кажи, моля те, на дъщеря ми (съпругата му) - да спре да се тревожи". Той записал съобщението и отново заспал.
По-късно, когато Олга дошла в съзнание, първите й думи били: "Получихте ли съобщението?".
Историята демонстрира, че NDE са всъщност връщане към нормалното съзнание, състоянието на "съзнаване и будност", което се възвръща в...точката на смъртта, когато мозъкът умира. Олга била способна да общува телепатично със зет си в момент, в който и двамата били в особено състояние: тя - в кома, а той - спящ.
Подобни разкази се документират вече век от най-различни специалисти - най-често медици, психолози, психиатри и пси-изследователи.
Класическият текст на Майерс: "Човешката Същност и Нейното Оцеляване след Смъртта" прецизно документира стотици "преживявания на смъртта".
Разказите не са достатъчни
Случаите, разбира се, не стигат...Те са безспорно доказателство за очевидците и участниците, но губят от силата си, когато бъдат разказвани и преразказвани. Как тогава бихме могли да убедим скептиците в реалността на близките до смъртта опитности?
Есперименталното изследване
Науката изисква проверяеми доказателства, които могат да се повторят отново и отново в експериментални условия. Джим Уинъри - Национален Военен Институт си мислел, че просто изучава ефектите от въздействието на гравитационните сили върху пилотите на изтребители. Той нямал и най-малка представа, че ще предизвика революция в изследване на съзнанието и ще представи доказателства /резултат от стотици тестове и опити/, че NDE-състоянията са реални.
Пилотите влизали в огромни центрофуги и били завъртани със страхотна скорост. Те:
1. загубвали съзнание;
2. припадали;
3. губели целия си мускулен тонус;
4. кръвта спирала да се движи към мозъка.
След като всичко това се случвало с телата им - и само когато се изпълнели тези четири условия - съзнанието им внезапно се връщало.
Тогава започвали виденията или приказните халюцинации. Те били подобни на NDE. Пилотът имал усещане, че напуска физическото си тяло и прелита до слънчев бръг с топъл пясък и тихо море. Водата нежно го обгръщала, топлият вятър носел дъх на свобода, а той можел спокойно да гледа в слънцето. Повечето пилоти подчертавали: смъртта е приятна.
Не само по време на умиране
Подобни опитности не настъпват само при състояния, в които мозъкът е в дисфункция и умира. Списанието на Швейцарския Алпийски Клуб - посочва 30 изключителни случая на алпинисти, които са падали от огромни височини и са оцелелели. Алпинистите без изключение споделят, че са били извън телата си, видели са небесата или някакви духовни измерения, преживели са отново най-важните мигове от живота си - за секунди и като на филмова лента, и дори са чули звука от удрянето на телата им в замръзналата повърхност. Оживели без сериозни наранявания, което от гледна томка на съвременната медицина е в границите на фантастиката.
Според Даян Комп - детски специалист по ракови заболявания от Йелския университет, повечето умиращи деца преживяват близките до смъртта опитности, преди да са достигнали точката на мозъчна дисфункция. Техните преживявания често настъпвали по време на сън и молитва. Някои описват картини и образи непосредствено преди смъртта. Децата чували ангелско пеене и виждали ореоли от красива светлина.
През 1967 Американският журнал по психиатрия публикува разказите на двама миньори, затиснати дни наред в мина. Те никога не били чували за NDE. Имали достатъчно вода и храна. "Тайнствени, мистични измерения се отвориха пред нас в тунелите. Една друга реалност се откри. Възприятията ни бяха променени. Виждахме с поразителна яснота, имахме интуиция или познание за всичко. Третият миньор, наш приятел, ни помогна да се измъкнем на безопасно място. Изглеждаше напълно реален,...напълно материален. Говореше както обикновено. Чувахме ясно гласа му. Усещахме го. После разбрахме, че той е починал от срутването в друга част на подземията и няма как да е бил с нас. Но все пак някой ни спаси и това, сигурен съм, бе именно той..."
NDE не са отричане от познатата ни реалността или оттегляне от нея, както често се случва при наркотични или предизвикани от липса на кислород халюцинации.
NDE не представляват изкривяване и деформация на време, пространство, тяло, те не са изопачаване на образи и дезориентация. Последните са характерни за наркотиците и някои видове обезболяващи.
NDE включват почти винаги възприемането на друга реалност - по-висша в сравнение с познатата. Дете, което се е удавило, разказва след като лекарите го върнали към живот: "Бог ме взе на ръце и ми каза: "Сега си спасен!". Разбирам абсолютно всичко, което се случи с мен, но никога до този момент не съм изпитвал подобни чувства..."
Майкъл Шрьотер, немски психиатър, старателно събира всички публикувани до сега NDE-изследвания. В своя сборник той пише: "Няма никакви доказателства и причини да вярваме, че NDE са резултат от психиатрична патология или мозъчна дисфункция...!"
Без страх от близките до смъртта опитности
Те могат да настъпят и при много малки деца, които още не са изработили чувство на страх, за да могат да реагират подобно на възрастните. При малките все още не са изградени вътрешните защитни механизми срещу концепцията за смъртта. Медиците от болница в Масачузетс документирали случай с 8 месечно момиченце, което преживяло NDE на операционната маса. На две години, то разказва на родителите си как влязло в тунел с ярка светлина.
Психиатрите Габард и Туемлоу регистрират случая на 29 месечно момче, което едва не умряло, когато било ударено от ток. То си спомнило, че в стаята влязъл един хубав мъж, който го попитал дали иска да остане у дома, или да тръгне с него, за да си играят някъде другаде. На тавана греела силна светлина.
Конвенционалното медицинско обяснение е: това не са реални възприятия, а по-скоро халюцинации, причинени от умиращия мозък. Руският изследовател на NDE - Владимир Неговски, проучил съдбите на хиляди войници, които едва не загинали в битка. Неговото заключение: "Фактът, че различни хора, в различни страни си спомнят подобни образи, видяни от тях по време на смъртта им и тяхното възкресяване, не доказва живота след смъртта. Този факт може да бъде обяснен с динамиката на дезинтегрирарщия се мозък."
Наричайки NDE "халюцинации" предполагаме, че те не са истински или действителни перцепции на друга реалност. Но това автоматично означава отричане на възможността да бъдат възприемани или да съществуват и други реалност извън познатата. Което прилича на механистичната средновековна концепция - Земята е неподвижна, тя е център на вселената, човекът е единственото разумно творение на Бога и е венецът на сътворението. Нали си спомняте кой е бил вдъхновен от подобна теза и как се е разправял с другомислещите? Малко клади, малко квази-съдебни процеси, и лов на вещици...
Поне три реалности
Наскоро екип от физици към американския NIDS /National Institute of Discovery Science/ дискутира споменатите проблеми. Според тях реалността е направена от миниатюрни ядрени частици, толкова малки, че не е ясно дали те са материя или структури от енергия. Всички фундаментални, градивни частици в тази вселена имат поне две двойки, две копия, които можем да наречем "реални".
Тези частици траят само за част от секундата - в тази реалност, въпреки това те съставят елементарните градивни структури на реалността. На теория, съществуват поне три възможни вселени, съставени от трите основни копия на субатомните частици.
Отново на теория, съществува Вселена, наричана Точката Омега, в която няма време или пространство, и всички възможни /вероятни вселени съществуват съвместно. Сигурно ви е станало ясно защо физикът Шрьодингер е убеден: "...ако не сте шокиран от квантовата физика, тогава не я разбирате..."
Олаф Свенсон видял подобна безвремева и безпространствена Точка Омега, когато почти прекрачил линията отвъд смъртта. "Завъртях се в някаква сфера и бях изхвърлен в друга реалност. Силите, отвели ме през бариерата бяха страховити. Бях от другата страна. Тогава осъзнах, че границата между живота и смъртта (и страхът от нея) е странно творение на нашите умове, твърде реално (от страната на живота), и абсолютно незначително (отвъд)."
Олаф чувствал, че плава във вселена без граници. "Преживявах перманентно и тотално разбиране на всичко. Стоях в точката на анихилацията - една светло оранжева светлина. Когато усетих, че съзнанието ми е "прехвърлено" назад към тялото, си помислих или се помолих, да запомня тази нова теория на относителността."
Разбира се, информацията, която Олаф получава по време на неговата NDE е РЕАЛНА. След своята "смърт" и пребиваването си отвъд - Олаф разработва над 100 патента в областта на молекулярната химия, основани на познанието, което е събрал от своето пътуване отвъд живота.
Съзнателната Вселена?
Вселената вероятно е съзнателна...Повечето модерни учени вече не вярват във вселена, случайно породена от някакъв вид първичен космически прах. Билогът с нобелова награда Кристиан Де Дюв описва вселената като същност, която следва космическия императив да развива съзнателния живот. Самата структура на молекулите, които изграждат живите същества, диктува или индикира, съзнателния живот.
Астрофизикът Фред Хойл е съгласен: фундаменталните закони на вселената, които управляват сътворението на планетите, слънцата и галактиките в крайна сметка и сами по себе си доказват, че съзнателният живот е крайният резултат от разгръщането на тези универсални закони.
Биологът Рупърт Шелдрейк отива дори по-далеч с тероията за съществуването на морфогенетични форми - структури от енергия, които се пораждат първи във вселената, а след това се проявяват във формите на живота.
Ангели и дяволи, космически кораби и извънземни, духове и енергийни същности, Бог или богове - би трябвало да ни изглеждат по-малко фантастика и повече - възприемане на съзнателни същества от други реалности, предсказани или теоретизирани от модерната наука...
Близките до смъртта опитности могат да се окажат просто клиничното съответствие на онова, което експериментиращите физици откриха вече в своите лаборатории.


Никита Стейн
 

Абонамент

ПОДНОВИХТЕ ЛИ АБОНАМЕНТА СИ ЗА 2022 г.?

ВНИМАНИЕ: ОТ 1 ЯНУАРИ 2022 г. ВЕСТНИКЪТ ЩЕ ИЗЛИЗА
САМО В ЕЛЕКТРОНЕН ВАРИАНТ!
PDF ФОРМАТ, В 24 СТРАНИЦИ.

Можете да се абонирате за него на адрес:

Валентин Р. Михов

Ж.К. "ЯВОРОВ",
бл. 24, вх. А, ап. 10

1124 - СОФИЯ

ИЗПРАЩАЙТЕ ПОЩЕНСКИ ЗАПИСИ НА ПОСОЧЕНИЯ АДРЕС
ЗА СЛЕДНИТЕ СУМИ:
  • за 12 месеца - 60 лв.
  • за  9 месеца  - 45 лв.
  • за  6 месеца  - 30 лв.
  • за  3 месеца  - 15 лв.

Единственото допълнително условие е да се изпрати конкретният E-MAIL адрес на абоната до varamih@abv.bg

Семинари

 

Ж И В О Т
И
О Ц Е Л Я В А Н Е
П Р И
П А Н Д Е М И Я

Програми за контрол на подсъзнанието
Синхронизация с реалността


......................................................

ВНИМАНИЕ: АДРЕСЪТ НА РЕДАКЦИЯТА Е :

София 1505; кв. Редута;
ул. “Попова шапка" 33, офис 2
(спирка ул. "Георги Минчев"на автобус 72. До кръстовището ул. "Ил. Драгостинов" и "Попова шапка")

GSM 0888 222 853

 

Книги

ВНИМАНИЕ: НОВ РЕДАКЦИОНЕН АДРЕС!

Новите ни издания можете да намерите в редакцията на "Свръхестественото", намираща се в гр. София, кв. Редута, ул. “Попова шапка" № 33 , офис 2
Списък с книгите можете да намерите тук

тел. 0888 222 853.

тел. 0899 967 990.

За да ги получите по пощата, изпращайте сумите с пощенски запис, върху който отбелязвайте заглавията.

За всяко заглавие прибавете 1.20 лв. за препоръчана пратка.

Изпращайте пощенските записи само на адрес:

град София - 1124

ж. к. "Яворов", бл. 24, вх. А,

за Валентин Рангелов Михов

 

Последно добавени теми.


prev-na-ang-var-12korica.jpg
Това е историята на една човешка същност, приела предизвикателството да говори Още...
alison
За контакт с отвъдното: 1 диктофон, 1 звукова програма и много обич СТОЙТЕ БУДНИ, Още...
ce-cliche-de-la-planete-rouge-montre-les.jpg
ДАЛЕЧНО ВИЖДАНЕ     МАРС, СТАРАТА РОДИНА - (ІV част)При операция “далечно Още...
143733-salty-water-on-mars.jpg
ДАЛЕЧНО ВИЖДАНЕ                 МАРС, СТАРАТА РОДИНА - (ІІІ част) Контактите са Още...
xinsrc_b44c67c79a6f48209aa98774dba20cfc_water.jpg
МАРС, СТАРАТА РОДИНА - (ІІ част)ХРОНИКА НА КОНТАКТАПовечето хора очакват един Още...
mars-water.jpg
ВИДЯХМЕ ТОВА ОЩЕ ПРЕДИ 12 ГОДИНИ Петя Димитрова - ИРИНА Поводът да припомним Още...

Tyxo
Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: free joomla 1.5 themes  Valid XHTML and CSS.